Project van de stichting   the children left behind

Support for Homa Hills

Helpt de jeugd in West- Kenia naar een betere toekomst

Geitenproject - Homa Hills

► Het Geitenproject   

Het geitenproject, gestart door Dieuwer, naar een voorbeeld van de organisatie Heifer International, houdt in het kort in dat vrouwengroepen melkgeiten krijgen. Dit zijn geen lokale geiten maar speciaal gefokte, die ca. 3 liter melk per dag geven. De vrouwen moeten er wel wat voor doen. Degene die start moet zelf een verhoogd hok op poten neer laten zetten. De geit staat boven de grond, is opgesloten en mag geen gewoon gras en struiken eten. De vrouwen kunnen dat speciale voedsel zelf verbouwen maar ook bij het meer is goed eten te vinden. De geit poept en plast door de spleten in de vloer. De mest kan dan weggehaald worden en gebruikt worden in hun “shamba”.


Er zijn ook een aantal bokken aangeschaft en die mogen naar een vrouwelijke geit van ruim een half jaar. Weer een half jaar later krijgt de geit als het goed gaat 1 of 2 jonge geitjes. Is het een mannelijke (bok) dan mogen ze er mee doen wat ze willen. Zelf houden of verkopen. Is het een vrouwelijke dan gaat de eerste naar een volgende vrouw in de groep. De 3e jonge geit gaat terug naar YSDAK die het weer wegzet bij een andere vrouwengroep.

 

Trotse vrouw poseert met haar geit voor het hok


Voor de vrouwen betekent het hebben van een geit veel. Zij krijgen een stuk eigen zelfstandigheid, ze hebben gezamenlijk iets om over te praten, de melk kunnen ze aan hun eigen kinderen geven, ze kunnen het verkopen, ze kunnen als er meer geiten zijn de geiten verkopen en hebben dan eigen inkomen etc. Wat we vooral zien is dat ze er erg gelukkig mee zijn, zijzelf en de kinderen zijn gezonder, ze kunnen met het geld hun kinderen naar school laten gaan.


YSDAK heeft van ons uit Nederland een aantal keren ondersteuning gekregen voor de aanschaf van geiten. Verder voor het trainen van de vrouwengroepen en nog een aantal zaken. Een coordinator van YSDAK komt regelmatig langs en gaat het niet goed met de verzorging van de geit dan kan de vrouw deze kwijtraken. YSDAK faciliteert en begeleid.

Het project loopt nu een aantal jaren en inmiddels zijn er een 5-tal vrouwengroepen met ca. 60-70 leden bij betrokken. Het aantal melkgeiten was begin 2014 ruim 100. 

Door de sterke groei komen we nu in een fase dat er een goede organisatie moet komen om het project aan te sturen. Een oud medewerker van Heifer Kenya, die ook trainingen geeft, kan hier hopen wij een goede rol bij vervullen. De groei leidt ook tot vragen van vrouwen om meer met de melk te kunnen doen, zoals het maken van boter en youghurt. Hoe hier mee verder te gaan is nog een onderwerp tot nadenken.    


► Voorgeschiedenis van het Geitenproject (Heifer / YSDAK) 

Het geitenproject heeft een lange voorgeschiedenis. Begonnen met een andere opzet, samenwerking zoeken met Heifer Kenya, het stopzetten van de samenwerking en het opnieuw starten via Ysdak kende een hoop ups en downs. Op de onderliggende pagina's meer van dat verhaal met de nodige achtergronden. 

► Fotoserie

Foto's van bezoek aan de vrouwengroepen met hun geiten vindt u <hier>


▲ naar boven

Home  |  Nieuws  |  Contact

Stichting  the children left behind  (project Support for Homa Hills) -  IBAN: NL35 INGB 0009 3067 34

Copyright © 2013. All Rights Reserved.